Ana içeriğe atla

Sınavlar ne olacak?

26 Aralık 2020 günü(bugün) bir yazı kaleme almıştım. "Beni sınavma" diye. Bu yazımı planlamadan yazmıştım. Felsefik bir sorgulama yapmıştım sadece. Şimdi "gerçek" gündeme dönelim. Sınavlar ne olacak?
2020 yılında google'da en çok aratılan kelimelerin başında "dolar" "eba" "albayrak" ve "covid" gelmişti. Bu aramalardaki kelimeleri yaratıcı yazarlık atölyelerindeki "hikaye küpü kelimeleri"ne benzettim. Bu hikaye küplerinde alakasız birçok kelime ( araba, rüzgar, kalem, yalnızlık vs.) verilir sizden bu bağdaştırılamaz denen sözcükleri bağdaştırmanız istenir. Oysa demin saydığım google arama kelimeleri tek yılda zihnimizin kılcallarında bağdaştırmayı bırakın adeta bağlandılar ve covid sonrası ekonomik kriz pek çok ülke gibi bizi de etkiledi.O kadar etkilenmişiz ki geçenlerde onlu yaşlarda birçok çocuk bir araya gelmiş ve ülkelerin alım gücünü kıyas etmişti.
Şu an etkilendiğimiz ama farkına varmadığımız bir mesele de daha var: Eğitim meselesi. Birçok veli gördü ki "eğmek" "itmek" kolay iş değildi. Bize emanet ettikleri elastik palmiye ağaçları kökleşmiş çamlar gibiydi. Çoğu veli kendi evladının gerçekliğiyle yüz yüze geldi.
Yüz yüze gelemeyen bir tek bizdik. Okullar kısa bir esin ardından yine çevrim içi eğitime geçti. Böyle de devam edecek gibi duruyor. Şunu söylemem lazım çevrim içi de olsa çevrim dışı da olsa çocuğun zihni eğitimde ise eğitmek kolay. Eğitilmek istiyorsa, talep ediyorsa yani talebe ise bu çocuk. Ama görüyoruz ki 2000'lerin başında doğan bu çocuklar, talebe olmaktan ziyade "Taliban" olmayı ve evlerde tek hakim olmayı yeğliyorlar. Tabiri caizse "terör" estiriyorlar. Şimdi sınavların da olmayacağını duyunca zevkten dört köşe oldular. Beni sınavma yazımda sınavın çok gerekli olmadığını insanlara bir kumarbaz ahlakı aşıladığını söylemeye çalışmış ama insanların bizi seçimlerimize göre yorumladığını söylemiştim. Sizi ölçüp biçmek ve kumaşınıza uygun kıyafetler dikmek için yapılan bu sınavlar bize kolaylık sağlıyor(du). Siz de kendinizi daha iyi görüyor(du)nuz. Şimdi sınavlar olmayacak olsa da adalet sağlanamayacağı için bu ölçüm aletini ortadan tümüyle kaldırmaya seçti, seçtiklerimiz. Belki bu bir fırsat.
Seçmekten ve seçilmekten kurtuluyoruz ama seçmenin yerine ne koyacağız? Bir cevabı var bu soruya da eğitimin öğretmeni ülkenin-Finlandiya'nın-. Diyorlar ki proje yaptırın çocuklara. Evet, eğitimini hiç almadığımız bir şey bu. 16 yıllık "eğitilim" ve 3 yıllık "eğittirim" boyunca proje yapmadım. Yapanlara da hep gıpta ile yaklaştım.Ama şimdiki çocuklar harika. Ve bize de öğretecekler proje yapmayı galiba. Yoksa bu covid denen tufan sonunda Nuh'un gemisine son anda kaçıran üşengeç adam gibi kalacağız sellerin, fırtınaların ortasında. Bu covid tufanı bizi seçmeye zorluyor: "seçmeme" ve "seçtirmeme" işini yapmaya.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancılara Türkçe Öğretimi Etkinliklerim

WORDWALL Tanışma ŞİMDİKİ ZAMAN IYOR A1   Şimdiki Zaman RESİM&KELİME Gelecek Zaman EMİR KİPİ SINIFTAKİ NESNELER A1 Nesneler Genel   Renkler Sayılar Günler  Hâ l ekleri  BEDENİMİZİ TANIYALIM-DEMBA BA  KİŞİ ZAMİRLERİ   AYLAR MEVSİMLER A1.GENEL TEKRAR SAAT KAÇ? Meyveler Yer Edatları Yer Edatları 2 Yer Edatları (ALTINDA-ÜSTÜNDE-İÇİNDE) Meslekler Meslekler Resim Bulmaca Geniş Zaman Fiil& Resim Tüm kipler&şahıs ekiyle cümle kurma oyunu   Zamire uygun şahıs ekini bulma KAHOOT 1. TANIŞMA    Tanışma 2 2. Gelecek Zaman 3. İsim Cümleleri 4. Saat 5. İyelik Eki 6. Akrabalar 7. Şimdiki ZAMAN 8. Temel Sıfatlar 9. Belirli Geçmiş Zaman 10. Ev 11. Meslekler 12. Meslekler 2 13. Sayılar Kıyafetler https://prezi.com/view/tOWmW7wpExPsq8hw2Zvr/ ZAMAN  https://padlet.com/2ogretmen1kitap/zaman

Okumamı Atatürk Emretti/Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde

Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde Atatürk’ün emriyle çevrilmiş ve tüm eğitim camiasına önerdiği; öğrencilerin ve öğretmenlerin okumasını emrettiği bir kitaptır. Kitabın adından mülhem Beyaz Zambaklar Ülkesi : soğuk iklimi ve coğrafyasında bolca yetişen zambakları ile ünlü Finlandiya’dır . Finlandiya 19.yüzyıldaki İsveç ve Rus işgali sonrası geç kavuştuğu bağımsızlığına rağmen bugün öğretmenleri sayesinde eğitimin dünyadaki öncüsü ve refah seviyesi yüksek olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Finlandiya eğitim sistemi birçok ülkeye model ve -uygulanmasa dahi- Türk Eğitim sistemine de ilham olmuştur.   ''Tarih bazı milletlerin ve devletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ve milletlerin ilerleme ve yükselmesini yazmak için de parlak sayfalar açmaktadır.'' Bu kitapta; eğitim öncüsü Snelman’ın bir medeniyeti eğitimle, kültürle ve çalışmayla tüm Fin halkının müşterek katılımıyla nasıl inşa ettiğine ve Finlandiya’nın gerçek hikayesine şahitlik edece...

3 GÜNDE 500 SAYFA? - KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Okumak konusunda tembel olduğumu düşünürüm.Kitapçıların,sahafların,kütüphanelerin yalnızca ince belli kitaplarına uzanırdı elim hep şimdiye dek.Peki çoğu kitabı sonuna gelmeden bırakırken, üç günde beş yüz sayfayı nasıl okuyuverdim? Önceki yazılarımızda okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından ve bizim okumak için neler yaptığımızdan bahsetmiştik.Aslında okumak için temel gereksinim güdüleyici bir eser bulmaktır.Eğer şuana dek okumakla pek aranız yoksa sizi çağıran doğru kitaptan başla-ma-dığınızdandır. Küçükken İstanbul'da geçen yıllarımda şehrin sonu gelmez gürültüsü ve büyüleyici büyüklüğü hakkında düşünürdüm.Sokak,okul ve aile üçleminde herkes gibi karakter çizerdim kendime ergenliğimde. Şehir ve ben de büyümeye devam ettik.Düşünmeye hep devam ettim.Çoğu şeyi anlamlandıramazdım bazan. Sözün özü: Kafamda bir Tuhaflık vardı. Bir tavsiye üzeri elime aldığım Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık romanındaki Mevlut karakteri bugüne kadar kendimi aradığım karakterle...