Ana içeriğe atla

İZZETLİ BEYOĞLU’NDAN DÜNYAYA BAKMAK

izzetbegovic ile ilgili görsel sonucu

"Türkiye’ye bir şey söylemek ister misiniz?" demişti ünlü gazetecimiz Coşkun Aral, Bilge Kral’a. Bilge Kral, dualarını istediği Türk insanının ona taktığı adıydı doksanlı yıllarda. Bilge Kral; aksiyonun yanında düşünsel dünyamıza yeni bir soluk getiren Aliya İzzetbegoviç’ten başkası değildi.

Haydi o çok sevdiğimiz ders! olan tarihi başa saralım. Ama devletler gibi değil. İnsanlar gibi. Çünkü biliriz ki devletlere ve onların tarihlerine bakışlar, futbol maçlarına yaptığımız kritiklere benzer. Devletler, bizim nüfusları milyonu aşan stadyumlarımız. Ancak biz gelin bugün stadyumun dışına çıkalım ve stadyumlarımızın gürültü ve tezahüratları olmadan sohbet edelim. Elbette sohbetimize kuru kuru başlayacak değilim. Gelin sizinle karşılıklı ince belli bardaklardan çaylar içelim. Bakın size bir sürprizim de var. Çayevi ya da kafe aramak zorunda değiliz. Memleketim olan İstanbul’dan Asya Kıtası’nın son demlerine kurulmuş bir fabrikadan satın aldığım bardakları taşıyorum sırt çantamda. Pek tabi yanında bardak taşıyan bir beyefendi çay termosunu da eksik etmemeli değil mi? Evet, müsaadenizle çaylarımızı koyuyorum ve hayali sohbetimize Beşiktaşlı olduğumu bildiğinizi varsayarak Kabataş’tan yukarıda bir yerde başlamak istiyorum. Şuan üzerinde oturduğumuz bir bank; en pahalı sarayların, yalıların gördüğü manzaraları görüyor.
Biz bu banka oturmadan ve bu şehre bu güzel denize bakmadan yüz elli yıl önce aynı mavi deniz bir konuğu ağırlamıştı: Avrupalı bir komutanı, Napolyon’u. Şöyle demişti haşmetli komutan bulunduğum yerden : “Dünya bir ülke olsa başkenti İstanbul olurdu.” Haklıydı. Demin geldiğim Asya Kıtası’ndan şimdi üzerinde bulunduğumuz Avrupa Kıtası’na mavi büyük bir göz gibi nazar olan Marmara her vakit önemli olmuştu. İki kıtayı ayırmakla kalmıyor iki medeniyeti, iki kardeşi, iki düşmanı kutsanmış bir lanet gibi ayırıyordu. Tam bulunduğum yerdi medeniyetin beşiği. Tam bulunduğum yerdi dünyanın barış ve huzur başkenti. Biz ayrı düşünce -Marmara’nın iki yanında kalmış toprak parçaları gibi- mutsuz huzursuz bir havaya döndü her yer. Neyse havanın nasıl bozulduğunu “maç kritikçilerine” bırakalım ve biz gök gürültülerine aldırmadan medeniyet gezimize devam edelim.


 Yürümeye koyulursak izzeti, azametiyle Cadde-i Kebir yani İstiklal Caddesi yani Beyoğlu karşılayacak bizi. İşte binalarda yine tarihin izleri. Barok, Gotik, Neo Klasik her bir taşından ayrı bir mana bulunabilecek İstanbul’un kendisine has mimarisi… İzzetli Beyoğlu demişken aklıma takıldı dünyanın mevcut hali. Gençliğimizin baharında,7 milyar yaşında kocaman bir kara kütlesinin üzerinde yalnızca birkaç şehri gezerek birkaç on yıl geçirdik.


Dünyadaki tüm insanlar ise sadece birkaç bin yıl geçirdi bu yaşlı adamın sırtında. Yaşlı adam bizi sabırla taşıdı. Ama biz hep sabırsızdık ona karşı. İncittik, üzerine acıdan başka bir şey vermeyen bombalar yağdırdık. Üzdük onu. Anlamadık. Üzerinden sularını çekti. Başındaki beyaz takkesi eridi. Anlamadık. Kurumuş bir dudakla çöllere bıraktık  bu yaşlı adam dünyayı. İyi şeyler de yaptık elbette. Ancak sadece bir araya geldiğimizde. Birbirimizi sevdiğimizde. Adalete, sevgiye, güzelliğe, barışa yani bizi insan yapan şeylere değer verdiğimizde. İnsan olduğumuzda iyi şeyler yaptık. Mesela Beyoğlu gibi veya Beyoğlu’ndan adını alan barış elçisi Aliya İzzetbegovic gibi. İyi olarak hatırlandı bu yaşlı adama benzettiğim dünyaya iyilik yapanlar. Kötü kaldı hep yaşlı adamı itip kakanlar. İYİLİK ve kötülük. Ödül vermemek için küçük yazdım bu düşünceyi buraya. Unutalım artık diğerini ve büyük güzel olanı seçelim: İyiliği.

 İnsanoğlu bu iyiyi seçmeyi bilir. Hem bu kenti başkent olarak seçenler, zamanında gidip yetiştirmek için aldıkları çocuklarda da hep iyi olanı gözetirmiş değil mi? En güzeli, en yakışıklı, en akıllısını. Sadece devletler, kurumlar değil insanlar da seçer en iyisini tabi sadece işine gelirse. Söz gelimi pazara gidip en kötü elmaları seçen birisine rast geldiniz mi? Bizim tabiatımızdır güzele yönelmek. Buraya bir formül bırakıyorum sayısalcılar ve sinir bilimciler için: bir nokta altı yüz on dokuz (1.619) Altın oran da derler kitabi olanlar. Yani güzele olan ihtiyaç. Güzel bulunması zor olduğu için güzeldir ama biz yine de güzelliği çoğaltmayı bilelim. Yoksa bu yaşlı dünyada pek nadir görülen iyilik, adalet elçilerini daha az göreceğiz belki de hiç göremeyeceğiz.
İyilik teklikte olmaz. Benim varlığım ya da sizin varlığınız tek başına hiçbir şey ifade etmez. İyilik bir mozaiktir. Herkes iyiliğe borçlu bir müşteridir. Unutmayın borcunuz kabarıyor. Çünkü bugün dünyada kötülük nam salmaya tüm hızıyla devam ediyor. 


Bir zamanlar iyiliğin herkesçe kabul edildiği dünyanın eski cennetiydi. Avrupa’nın orta yerinde bir devlet: Yugoslavya… Tüm dillerin, tüm dinlerin, tüm insanlığın kendinden bir parça bağ kurduğu “bağlantısız” bir ada. Dünyaya “Bakın! Anlaşabiliriz” ,“Farklılıklar ancak bizim zenginliğimizdir” demiş, bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz huzur ikliminin rüzgarlarını, kasırgalara döndürmeden önceki sütliman olmuş bir ülkeden söz ediyoruz. Aliya’nın doğduğu topraklardan… Tekliğin olmadığı, birliğin olduğu bir mozaik coğrafyadan. Peki… Bu coğrafya nasıl dünyaya kendini savaşla duyurdu, ne oldu da bu büyü bozuldu? Cevap basit ve sorunun içinden gizli: Dünya, yarınına dünüyle şekil veren ve sürekli büyüyen iştahlı bir çocuktan başka bir şey değildir. Bakmayın yaşlı dediğime sözlerimin başında, hatalarından ders almıyor geldi kaç milyon yaşına.


Eğer bu dünya denen çocuk bugün yaptığı gibi geçmişe okumalarını yanlış yaparsa yarını uçuruma bilmeden koşan bir çizgi film karakterinden farksız olacaktır. Barışı ve adaleti sağlamadan insanoğlu olarak böldüğümüz suni sınırlar belki bazıları için leziz bir pastayı, alınacak enfes bir lezzeti andırıyor olabilir ancak kopardığımız aslında bu iştahlı çocuğun eti, bedenidir. Ve kimse doğuştan getirmediği, edindiği gerekçeleri ile ne olursa olsun bu çocuğun vücuduna zarar gelmesini istememelidir. Bu iştahlı çocuğun –dünyanın- organları olan bizler kendimize eziyet ile bu mavi tişörtlü yeşil çocuğu daha fazla tüketmemeliyiz.


Sohbet koyu... Çaylar bitti. İzzetli Beyoğlu'ndan Taksim'e kadar yürüdük. Şimdi en yakın acenteye gidiyoruz, Bosna'ya 8372 bilet kestiriyoruz. Unutmamak ve ders almak için hatırlamaya tarihle eş anlamlı o coğrafyaya Balkanlara gidiyoruz.

İzzetBegovic'e dua vakti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancılara Türkçe Öğretimi Etkinliklerim

WORDWALL Tanışma ŞİMDİKİ ZAMAN IYOR A1   Şimdiki Zaman RESİM&KELİME Gelecek Zaman EMİR KİPİ SINIFTAKİ NESNELER A1 Nesneler Genel   Renkler Sayılar Günler  Hâ l ekleri  BEDENİMİZİ TANIYALIM-DEMBA BA  KİŞİ ZAMİRLERİ   AYLAR MEVSİMLER A1.GENEL TEKRAR SAAT KAÇ? Meyveler Yer Edatları Yer Edatları 2 Yer Edatları (ALTINDA-ÜSTÜNDE-İÇİNDE) Meslekler Meslekler Resim Bulmaca Geniş Zaman Fiil& Resim Tüm kipler&şahıs ekiyle cümle kurma oyunu   Zamire uygun şahıs ekini bulma KAHOOT 1. TANIŞMA    Tanışma 2 2. Gelecek Zaman 3. İsim Cümleleri 4. Saat 5. İyelik Eki 6. Akrabalar 7. Şimdiki ZAMAN 8. Temel Sıfatlar 9. Belirli Geçmiş Zaman 10. Ev 11. Meslekler 12. Meslekler 2 13. Sayılar Kıyafetler https://prezi.com/view/tOWmW7wpExPsq8hw2Zvr/ ZAMAN  https://padlet.com/2ogretmen1kitap/zaman

Okumamı Atatürk Emretti/Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde

Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde Atatürk’ün emriyle çevrilmiş ve tüm eğitim camiasına önerdiği; öğrencilerin ve öğretmenlerin okumasını emrettiği bir kitaptır. Kitabın adından mülhem Beyaz Zambaklar Ülkesi : soğuk iklimi ve coğrafyasında bolca yetişen zambakları ile ünlü Finlandiya’dır . Finlandiya 19.yüzyıldaki İsveç ve Rus işgali sonrası geç kavuştuğu bağımsızlığına rağmen bugün öğretmenleri sayesinde eğitimin dünyadaki öncüsü ve refah seviyesi yüksek olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Finlandiya eğitim sistemi birçok ülkeye model ve -uygulanmasa dahi- Türk Eğitim sistemine de ilham olmuştur.   ''Tarih bazı milletlerin ve devletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ve milletlerin ilerleme ve yükselmesini yazmak için de parlak sayfalar açmaktadır.'' Bu kitapta; eğitim öncüsü Snelman’ın bir medeniyeti eğitimle, kültürle ve çalışmayla tüm Fin halkının müşterek katılımıyla nasıl inşa ettiğine ve Finlandiya’nın gerçek hikayesine şahitlik edece...

3 GÜNDE 500 SAYFA? - KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Okumak konusunda tembel olduğumu düşünürüm.Kitapçıların,sahafların,kütüphanelerin yalnızca ince belli kitaplarına uzanırdı elim hep şimdiye dek.Peki çoğu kitabı sonuna gelmeden bırakırken, üç günde beş yüz sayfayı nasıl okuyuverdim? Önceki yazılarımızda okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından ve bizim okumak için neler yaptığımızdan bahsetmiştik.Aslında okumak için temel gereksinim güdüleyici bir eser bulmaktır.Eğer şuana dek okumakla pek aranız yoksa sizi çağıran doğru kitaptan başla-ma-dığınızdandır. Küçükken İstanbul'da geçen yıllarımda şehrin sonu gelmez gürültüsü ve büyüleyici büyüklüğü hakkında düşünürdüm.Sokak,okul ve aile üçleminde herkes gibi karakter çizerdim kendime ergenliğimde. Şehir ve ben de büyümeye devam ettik.Düşünmeye hep devam ettim.Çoğu şeyi anlamlandıramazdım bazan. Sözün özü: Kafamda bir Tuhaflık vardı. Bir tavsiye üzeri elime aldığım Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık romanındaki Mevlut karakteri bugüne kadar kendimi aradığım karakterle...