Erasmus'un en çok bilinen 'Deliliğe Övgü' adlı eserini çok kez duymuştum fakat okumaya fırsat bulamamıştım . Aynı zamanda felsefe konulu kitaplar yayıncısı ve içeriği benim için önemli oluyor biraz. Aksi halde okuması oldukça zorlaşıyor. Hasan Ali Yücel serisini klasikler için kesinlikle tavsiye ederim . Mükemmel akıcılıkta bir kitap oldu benim için .Erasmus denilince aklımıza ilk olarak Rönesans geliyor . Hiç şüphesiz ki dönemin ustalarından biri sayılır. Erasmus bu kitabı yazdığı sırada Hristiyan Hümanizminin önemli temsilcilerinden olan Thomas More'nin davetlisi olarak İngiltere'ye gitmiştir. Erasmus aslında bu eserinde delilik kisvesi altında ironi yaparak düşündürmeyi amaçlamıştır.
Erasmus'un savunduğu Hümanizm küçümsemeyi reddeder . Yüzyıllardır küçümsenen , hor görülen halk kitleleri bu eserde yeniden değer kazanır. Burada delilikten kastı ; insanoğlunun tüm engellerinden kurtulması , bir nevi arınması ve özgürlüğe kavuşmasıdır.Orta çağ dediğimiz bu dönemde Papa her düşünce üzerinde bir egemenlik kurmuştu. Erasmus bu baskıya karşı çıkarak gerçek Hristiyan ruhunu orta çağda aramış.
Kitapta oldukça sert eleştiriler var . Bu eleştiriler insanı düşündürüyor . Hatta o kadar her şeyi eleştirmiş ki bu kadarı da biraz fazla değil mi ? diye insan düşünüyor. Dönemin entelektüellerini , sanatını , öğretmenlerini , papazları , ilahiyatçılarını , filozoflarını tüccarlarını , hükümdarları , avukatları kısaca kendini zeki sanan herkesi eleştirmiş . Her olayı alaycı bir dille ele aldığı bu eseri okumanızı tavsiye ederim bakalım size göre bu eleştiriler fazla mı yoksa yerinde mi ? Kitapta birçok sevdiğim alıntılar oldu birini sizlerle paylaşarak yazımı sonlandırmak istiyorum .
''Varlığımı yok sayamadıkları halde bilgelikten kendilerine birer maske ve unvan devşirenler , kaftan giyinmiş maymun ya da aslan postuna bürünmüş eşek misali gururla dolanır ortalıkta. Ne nankör bir güruhtur bu ''
Beğenip yorum yapmayı ve takip etmeyi unutmayın :) İyi Okumalar...
Yorumlar
Yorum Gönder