Kısa öykü türünün ve durum hikâyesinin en önemli temsilcisi olan Rus yazar Anton Çehov , Altıncı Koğuş eserinde akıl hastanesindeki bir hasta ve doktor arasındaki felsefi çekişmeleri anlatıyor.Oldukça kısa bir kitap ancak derin anlamlar taşıyor. Çehov'un dili ağır olmamakla birlikte romanlarını ve öykülerini anlayabilmek için iyice sindirmemiz gerekiyor.Genel olarak öykülerinde mesajlar ileten yazar bu öyküsünde de toplumsal , felsefi ve siyasal mesajlarını eksik etmemiş. Kitaptaki betimlemeler ve tasvirler çok kuvvetli . Altıncı Koğuşu gözünüzde canlandırabilecek kadar iyi betimlemeler var . Bu durum Çehov Tarzı Hikâyenin en önemli unsurudur. Merak ve heyecandan çok duygu ve hayallere yer verilir ; fikre önem verilmez , kişiler kendi doğal ortamlarında hissettirilir. Bu tarzın dünya edebiyatında ilk temsilcisi Anton Çehov olduğu için Çehov Tarzı Hikâye'de denilir . Bu kısa bilgiyi verdikten sonra konuyu kısaca bu bağlamda toparlamak istiyorum.
Altıncı Koğuş, akıl hastalarının olduğu bir koğuştur. İvan Dmitriç koğuşta maruz kaldığı adaletsizlikten , haksızlıktan ve kötü koşullara karşı çıkıyor ancak Doktor Andrey Yefimıç bu durumu görmezden geliyor . Ta ki ! kendisi de Altıncı Koğuş'a girene kadar...Doktor, İvan Dmitriç'in aslında diğer hastalardan daha farklı düşündüğünü anlayınca sürekli sohbet etmek için İvan'ın odasına gelir. Bu durum ilk başlarda İvan'ı kızdırır ve şüphelendirir . Sohbet etmeye başladıktan sonra bu duruma kendisi de çok fazla takılmaz.Altıncı Koğuşta beş kişi kalmaktadır ancak kitabın sonuna geldiğimizde bir kişi daha eklendiğini görüyoruz . Asıl olayda burada başlıyor diyebiliriz.
Bu hastanedeki ortam fazlasıyla iç karartıcı ,bunaltıcı ve hatta akıllıyı bile deli edebilir ( belki de öyle olur :) ) Yazarın betimlemelerinden bunu çok rahatlıkla anlıyoruz . Rus devlet adamı Lenin kitabı okuduktan sonra 'kendimi altıncı koğuşa kapatılmış gibi hissettim' cümlesini kurar. Anlayacağınız görünüşte kısa fakat oldukça etkili olan bir eser . Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
İyi Okumalar...
Yorumlar
Yorum Gönder