Yolları Çaldıran'a ulaşan kardeş milletlerin evlatlarıydı. Osmanlı padişahı Sultan Yavuz Selim ve Sultanına düşman Safevi Hükümdarı Şah İsmail'in mücadeleleri . Aslında bu savaşların bu mücadelelerin kazananı var mıydı ? Düşündürüyor. Aynı milletten , ikisi de Müslüman ikisi de Türk olan bu edebi ruhlu hükümdarların Sünni ve Kızılbaşlık çekişmeleri taht kavgalarına neden olmuştur . Tüm mesele iktidarlık mıydı ? Yoksa Taçlı Hatun muydu ? Kitabı okuyunca buna siz karar verin :) Bu romanı okuduğunuzda dönemin siyasal ve toplumsal atmosferi hakkında bilgi sahibi olacaksınız .
Kitap Kamber Can isimli gencin ağzından anlatılmaktadır. Kamber Can , Şah İsmail'in atlıları tarafından kaçırılıp sarayına götürülür. 'Sevgi' adını verdiğimiz hissiyatın aslında ne olduğunu çözmeye çalışan Kamber Can'ın içinde kopan fırtınalar romanı şekillendirmiştir. Romanda Sünni ve Kızılbaşlık çekişmeleri , sert kurallar ve Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail'in sözlü münakaşaları , sert bir üslup ile yazılmış mektuplara şahit olacaksınız. Hatta bu mektuplaşmalar bana Yıldırım Bayezıd ve Timur arasındaki çekişmeleri ve mektupları hatırlattı. Olaylar aynı ama zaman ve kişiler değişiyor diyebiliriz belkide . Bunun yanı sıra aslında bu iki hükümdar şairdir . Ve bu şairlik yönlerini de görüyoruz romanda .
Yavuz Sultan Selim , kısa hükümdarlığı boyunca birçok fetihler düzenlemiş hem devlet adamlığı hem de şairlik yapmış bir sultandır.Dönemin muhtevasını şiirlerine yansıtmıştır. Selimi mahlasıyla yazdığı eserler dikkate değer nitelikte. Bununla birlikte Selimname adını verdiği destansı şiirleri de önemlidir. İskender Pala'nın incelemiş olduğumuz bu romanı da bir Selimname niteliği taşıyor.
Şah İsmail şiirlerinde 'Hataî' mahlasını kullanır.Türkçe, Arapça ve Farsça şiirler yazması üç dili de bildiğini göstermektedir.Daha çok Türkçe şiirler yazarak Azeri sahasına katkıda bulunmaktadır.Yazmış olduğu birçok eser ve Divanı ile edebiyatımıza katkıda bulunmuştur.
Bu iki şairin beyitlerini , şiirlerini okumak keyif veriyor. Sizler için Yavuz Sultan Selim'in bir ilk olan sağdan sola , yukarıdan aşağıya okuduğumuzda aynı okunan şiirine yer vermek istiyorum:
Sanma şâhım herkesi sen sâdıkâne yâr olur
Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyâr olur
Sâdıkâne belki ol âlemde dildâr olur
Yâr olur ağyâr olur dildâr olur serdâr olur
Tarih ve Edebiyat meraklılarının bir solukta okuyacağı harika bir eser . Keyifli okumalar...
Yorumlar
Yorum Gönder