Ana içeriğe atla

KAHİRE VE O MEŞHUR PİRAMİTLER

   Merhaba sevgili dostlar , Mısır günlükleri 4. bölüm ile bugün Kahireden bahsedeceğim. Kahire , Mısır'ın başkenti 25 milyonu aşan bir nüfusa sahip olan bu şehirde gezilip görülecek birçok mekan var. Dimyattan yine microbüslere binmek üzere gün aydınlanmadan yola çıktık. Dimyat-Kahire arası yaklaşık 3 saat sürüyor. Kişi başı 50 Mısır poundu vererek ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Türk lirasına göre yaklaşık 16 TL gayet uygun bir fiyat her ne kadar rahatsız bir yolculuk olsa bile :)

   Microbüste Tunuslu iki öğrenciyle tanıştık . Yusuf ve Zübeyir de Kahireyi gezmek üzere yola çıkmışlar .Birlikte gezmeyi planladık . Üç saatlik rahatsız bu yolculuk sonunda son buldu ve karmakarışık bir otogarda indik . Ve metro :) gelişmiş bir şehir , başkent olduğunun göstergesi bakalım ne kadar gelişmiş :)


 
     İlk rotamız Piramitler  . Nasıl gidileceğini öğrendik. Ramses Meydanında bulunan Metroya geçtik . Biletlerimizi aldık . Tek kullanımlık biletler vardı yaklaşık 3.5 Mısır Pounddu . Metro , ülkemizde olduğu kadar temiz değil çünkü burası Mısır :) Bunun olması bile büyük şans diyerek yarım saat sonra durağımızda indik . Bir otobüs vasıtasıyla 15 dakikaya Piramitlere ulaştık. Hava gerçekten çok sıcak ve boğucuydu. Toz tabakası adeta yüzünüzde bir tabaka gibi kalıyor . Mutlaka ince kıyafetler seçmelisiniz . Mısır halkı yardımsever demiştim üç bölümdür . Yine bir vatandaş bizi Piramitlere kadar bıraktı ancak iyi mi Kötü mü oldu bilemem . Biz cahillikten ötürü fazla para verip fayton kiraladık oysa 200 metre ileride giriş yeri vardı ve sadece 60 Pounda girebilirdik.  Piramitler oldukça göz alıcı Mikerinos , Kefren ve Keops adında üç büyük eser bulunuyor. Ve giriş kısmında Sfenks bulunuyordu . Gerçekten görülmeye değer yapılar .


    Yaklaşık bir buçuk iki saatimiz Piramitlerde geçti . Daha sonra çıktık ve yol boyunca küçük sanat galerileri ve Papirüs galerisi vardı. Papirüs kağıdının hikayesini öğrenmek adına birine girdik . Muhteşem bir sunum izleme fırsatı bulduk ancak böyle yerlerde Papirüs kağıtları biraz pahalı tavsiyem Han El-Halili çarşısından almanız orada daha uygun fiyata .

     Bir sonraki rotamız Mısır Müzesi   Tahrir meydanına doğru yola çıkıyoruz . Dünyadaki en geniş Antik Mısır koleksiyonuna sahip bir müze. Dış mimarisi dikkate değer . İçi iki katlı oldukça geniş bölümlere sahip.120.000'den fazla obje barındıran bu müze dünyanın en zengin firavun eşyalarına sahip. Giriş katında paralar , papirüsler bulunmakta . Mısır , Roma ve İslam uygarlıklarına ait nesneler ve üst katında ise Firavun Tutankoman başta olmak üzere birçok firavunun mezarı ve mumyası sergileniyor . Mumyalar oldukça etkileyici . İnsan dakikalarca inceleyebiliyor . Müzenin iç mimarisi bulunan heykeller , kalıntılar bizi adeta büyüledi . Gezilmesi gereken önemli mekanlardan biri olduğunu söyleyebiilirim. Bu arada müzenin giriş ücreti öğrenci olduğumuz için 70 Mısır Poundu idi. Girerken kamera sokmuyorlar eşyalarınızı güvenlikte dolaplara bırakabiliyorsunuz . Ama biz cep telefonumuzla bir sürü fotoğraf çektik tabiki :)





    Tahrir meydanından Han El- Halili Çarşısına gideceğiz . Careem kullanabilirsiniz. Biz Careem çağırdık oldukça uygun bir fiyata güvenli bir şekilde ulaşım sağladık. Han El - Halili  Ortadoğunun en büyük pazarlarından . Oldukça renkli her köşesinde ayrı bir atmosferi olan kalabalık bir çarşı . Fiyatlar denilenin aksine oldukça uçuk ve satıcılar tok satıcı diyebilirim. Hediyelik almanızı önermem eğer illa alacağım derseniz yanınızda 500-600 Mısır poundu olsun . Bu çarşının tarıhi 14. yüzyıla dayanıyor.Osmanlı zamanında Türkler çarşının etrafına yerleşmiş . Ben aslında bu filmlerde gördüğümüz Osmanlı izlerini gördüm diyebilirim. Beni yıllar öncesine götürdü . Hemen yakınlarında bulunan Hz Hüseyin Camii'yi ziyaret edebilirsiniz . Bir rivayete göre Hz. Hüseyin'in mezarı burada bulunuyormuş ne kadar doğru bunu bilemiyoruz. Ancak çarşı ve camii çevresi çok kalabalık adım atmakta zorlanabiliyoruz kimi zaman.

    İslamic Cairo  denilen çarşının biraz arka sokaklarına girdiğimizde ise bizi bambaşka bir dünya karşılıyor . Osmanlı izlerini daha net görebiliyoruz . Hanlar , hamamlar , Memlüklüler ve Osmanlılar zamanına ait bir çok mimari eser bir arada . Yapılar insanı büyülüyor resmen çok başka yerlere gelmiş gibi hissediyorsunuz . O kalabalık arasında güzel fotoğraflar yakalayabildik. Muaz caddesinde  Osmanlı Döneminden kalma bir çeşme bulunuyor . Oralara da gitmenizi öneriyorum .
 Burada birçok kafe var . Kahve içebilirsiniz oldukça otantik mekanlar bulunuyor . Fotoğraf severler güzel kareler yakalayacaktır.


   Dönüşümüz ise yine aynı otogardan oldu . Otobüs ile otogara gittik.Dimyat microbüslerini bulmak aşırı zahmetli oldu :) Çünkü bu otogarda ne bir tabela var ne de bir yazı . Mısır halkı bile bulamıyor nerede hangi microbüs kalkıyor nerede bekliyor :) En garip nokta bu sanırım . yaklaşık 15 dakika sonra koca otogarın bir köşesinde Dimyat arabalarını bulabildik . Biz normalde microbüs içindeki para aldı verdi mevzularından anlayamadığımız için şöförün yanına en ön koltuğu tercih ediyorduk. Binmek istedik ama bizi bindirmedi şoför . Yaklaşık yarım saat sonra bizi öne geçirdi ama hala microbüs yola çıkmadı bir saat bekledik içeride . Çünkü burada otobüslerin herhangi kalkış saati yok . Microbüs ne zaman dolarsa o zaman yola çıkabiliriz . Maalesef dolmayacağı tuttu ve 1 saat sonra artık 'DOMYAATT' diye naralar atan şoför yolculardan 10 pound fazla alarak yola çıkmayı teklif etti. Çok şükür ki o bet sesinden kurtulmuştuk . Yorucu bir günün ardından iyice toz tabakası olup sonunda evimize dönebilmiştik.

   Kahire beklentimizi karşıladı diyebilirim. Ulaşım gerçekten çok rahat metro , careem ve otobüslerle ucuz bir şekilde şehir içi istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Yemek konusunda Mc Donals , KFC gibi bilindik mekanlar Tahrir Meydanında bulunuyor . Çok karışık , çok kalabalık bir şehir ve gerçekten çok fazla sıcak gittiğimizde 36 derece idi hava ama hissedilen 40 45 falandı herhalde o derece bir hava vardı. Devlet binaları burada bulunuyor aynı zamanda Fatimi hanedanlığı tarafından 975 yılında kurulan El - Ezher Üniversitesi burada bulunmakta.İslam dünyasında önemli bilim adamları yetiştirmesiyle tanınan bu kurum Mısır'ın medeniyetini korumasında önemli katkılar sağlayan köklü bir okul.  Kahire hakkında gezdiğim yerleri anlatmaya çalıştım . Başımdan pek çok anı ve olay geçti ancak hepsini anlatıp sizleri sıkmak istemedim . Eğer merak ettiğiniz sorular olursa yorumda belirtebilirsiniz . Memnuniyetle cevaplarım :)

   
    

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancılara Türkçe Öğretimi Etkinliklerim

WORDWALL Tanışma ŞİMDİKİ ZAMAN IYOR A1   Şimdiki Zaman RESİM&KELİME Gelecek Zaman EMİR KİPİ SINIFTAKİ NESNELER A1 Nesneler Genel   Renkler Sayılar Günler  Hâ l ekleri  BEDENİMİZİ TANIYALIM-DEMBA BA  KİŞİ ZAMİRLERİ   AYLAR MEVSİMLER A1.GENEL TEKRAR SAAT KAÇ? Meyveler Yer Edatları Yer Edatları 2 Yer Edatları (ALTINDA-ÜSTÜNDE-İÇİNDE) Meslekler Meslekler Resim Bulmaca Geniş Zaman Fiil& Resim Tüm kipler&şahıs ekiyle cümle kurma oyunu   Zamire uygun şahıs ekini bulma KAHOOT 1. TANIŞMA    Tanışma 2 2. Gelecek Zaman 3. İsim Cümleleri 4. Saat 5. İyelik Eki 6. Akrabalar 7. Şimdiki ZAMAN 8. Temel Sıfatlar 9. Belirli Geçmiş Zaman 10. Ev 11. Meslekler 12. Meslekler 2 13. Sayılar Kıyafetler https://prezi.com/view/tOWmW7wpExPsq8hw2Zvr/ ZAMAN  https://padlet.com/2ogretmen1kitap/zaman

Okumamı Atatürk Emretti/Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde

Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde Atatürk’ün emriyle çevrilmiş ve tüm eğitim camiasına önerdiği; öğrencilerin ve öğretmenlerin okumasını emrettiği bir kitaptır. Kitabın adından mülhem Beyaz Zambaklar Ülkesi : soğuk iklimi ve coğrafyasında bolca yetişen zambakları ile ünlü Finlandiya’dır . Finlandiya 19.yüzyıldaki İsveç ve Rus işgali sonrası geç kavuştuğu bağımsızlığına rağmen bugün öğretmenleri sayesinde eğitimin dünyadaki öncüsü ve refah seviyesi yüksek olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Finlandiya eğitim sistemi birçok ülkeye model ve -uygulanmasa dahi- Türk Eğitim sistemine de ilham olmuştur.   ''Tarih bazı milletlerin ve devletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ve milletlerin ilerleme ve yükselmesini yazmak için de parlak sayfalar açmaktadır.'' Bu kitapta; eğitim öncüsü Snelman’ın bir medeniyeti eğitimle, kültürle ve çalışmayla tüm Fin halkının müşterek katılımıyla nasıl inşa ettiğine ve Finlandiya’nın gerçek hikayesine şahitlik edece...

3 GÜNDE 500 SAYFA? - KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Okumak konusunda tembel olduğumu düşünürüm.Kitapçıların,sahafların,kütüphanelerin yalnızca ince belli kitaplarına uzanırdı elim hep şimdiye dek.Peki çoğu kitabı sonuna gelmeden bırakırken, üç günde beş yüz sayfayı nasıl okuyuverdim? Önceki yazılarımızda okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından ve bizim okumak için neler yaptığımızdan bahsetmiştik.Aslında okumak için temel gereksinim güdüleyici bir eser bulmaktır.Eğer şuana dek okumakla pek aranız yoksa sizi çağıran doğru kitaptan başla-ma-dığınızdandır. Küçükken İstanbul'da geçen yıllarımda şehrin sonu gelmez gürültüsü ve büyüleyici büyüklüğü hakkında düşünürdüm.Sokak,okul ve aile üçleminde herkes gibi karakter çizerdim kendime ergenliğimde. Şehir ve ben de büyümeye devam ettik.Düşünmeye hep devam ettim.Çoğu şeyi anlamlandıramazdım bazan. Sözün özü: Kafamda bir Tuhaflık vardı. Bir tavsiye üzeri elime aldığım Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık romanındaki Mevlut karakteri bugüne kadar kendimi aradığım karakterle...