Dünya Edebiyatı'nda politik kurgu ve distopya denince akla gelen ilk isimlerden olan George Orwell soğuk savaş döneminin en ünlü yazarlarından biriydi.1948 yılında çıkardığı 1984'de Sosyalistlerce Faşist diktaları anlattığı gerekçesiyle sevilen ve okunan Orwell; Hayvan Çiftliği'nde aynı sosyalistlerin gazabına uğruyor ve Stalin'in KGB'sini peşine takıyordu.
Peki Türkiye'de fabl mış gibi ya da modern bir masalmış gibi çocuklara okutulan bu politik yerginin asıl özelliği neydi?
Evvela roman bir hayvan devrimi ile başlar.Yıllardır insanlara etinden sütüne tüm malını vakfetmiş hayvanlar bir gece yaşadıkları çiftliğin sahibi Bay Jones'u yok edip kendi EŞİT iktidarlarını getirmeye karar verirler.
İlk yaptıkları iş Jones çiftliği ismini Hayvan Çiftliği olarak değiştirmek olur.
(Burada Sosyalist idarelerin devlet isimlerine Halk ismini koymasına bir gönderme olduğu açıktır. Çin Halk Cumhuriyeti,Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti v.b )
El becerisi konusunda diğerlerinden maharetli yedi domuz, hayvan komitesinin başına geçer.
Bu domuzlar iktidarı kuracak ve kollayacaktır.
Domuzların en ünlüsü ve lideri Napeleon isimli domuz yoldaş Stalin'i temsil etmektedir.
Squealer Snowball Boxer Clover Yaşlı Benjamin Moses
tüm bu isimler alegorinin birer simgesel ismidir.Kimi medyayı,kimi yoldaşları kimi dini temsil etmektedir.
Gel zaman git zaman iktidar kendine çalışmaya başlar.Hayvanların eşitlikçi sistemi bozulmaya uğrar.Bir de bakarlar ki bir gün bu domuzlar insandan farksız birer varlık olmuşlar.
Hayvanların savunması şudur:
Tüm hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir.
İyi Okumalar.
Merakla okumak istediğim bir eser
YanıtlaSilmutlaka tavsiye ederim :)
Sil