Ana içeriğe atla

Her Devrim Kendi Çocuklarını Yer mi? / Hayvan Çiftliği



Dünya Edebiyatı'nda politik kurgu ve distopya denince akla gelen ilk isimlerden olan George Orwell soğuk savaş döneminin en ünlü yazarlarından biriydi.1948 yılında çıkardığı 1984'de Sosyalistlerce Faşist diktaları anlattığı gerekçesiyle sevilen ve okunan Orwell; Hayvan Çiftliği'nde aynı sosyalistlerin gazabına uğruyor ve Stalin'in KGB'sini peşine takıyordu.

Peki Türkiye'de fabl mış gibi ya da modern bir masalmış gibi çocuklara okutulan bu politik yerginin asıl özelliği neydi?


Evvela roman bir hayvan devrimi ile başlar.Yıllardır insanlara etinden sütüne tüm malını vakfetmiş hayvanlar bir gece yaşadıkları çiftliğin sahibi Bay Jones'u yok edip kendi EŞİT iktidarlarını getirmeye karar verirler.
İlk yaptıkları iş Jones çiftliği ismini Hayvan Çiftliği olarak değiştirmek olur.
(Burada Sosyalist idarelerin devlet isimlerine Halk ismini koymasına bir gönderme olduğu açıktır. Çin Halk Cumhuriyeti,Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti v.b )


El becerisi konusunda diğerlerinden maharetli yedi domuz, hayvan komitesinin başına geçer.

Bu domuzlar iktidarı kuracak ve kollayacaktır.

Domuzların en ünlüsü ve lideri Napeleon isimli domuz yoldaş Stalin'i temsil etmektedir.

Squealer Snowball Boxer Clover Yaşlı Benjamin Moses


tüm bu isimler alegorinin birer simgesel ismidir.Kimi medyayı,kimi yoldaşları kimi dini temsil etmektedir.


Gel zaman git zaman iktidar kendine çalışmaya başlar.Hayvanların eşitlikçi sistemi bozulmaya uğrar.Bir de bakarlar ki bir gün bu domuzlar insandan farksız birer varlık olmuşlar.


Hayvanların savunması şudur:

Tüm hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir.


İyi Okumalar.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancılara Türkçe Öğretimi Etkinliklerim

WORDWALL Tanışma ŞİMDİKİ ZAMAN IYOR A1   Şimdiki Zaman RESİM&KELİME Gelecek Zaman EMİR KİPİ SINIFTAKİ NESNELER A1 Nesneler Genel   Renkler Sayılar Günler  Hâ l ekleri  BEDENİMİZİ TANIYALIM-DEMBA BA  KİŞİ ZAMİRLERİ   AYLAR MEVSİMLER A1.GENEL TEKRAR SAAT KAÇ? Meyveler Yer Edatları Yer Edatları 2 Yer Edatları (ALTINDA-ÜSTÜNDE-İÇİNDE) Meslekler Meslekler Resim Bulmaca Geniş Zaman Fiil& Resim Tüm kipler&şahıs ekiyle cümle kurma oyunu   Zamire uygun şahıs ekini bulma KAHOOT 1. TANIŞMA    Tanışma 2 2. Gelecek Zaman 3. İsim Cümleleri 4. Saat 5. İyelik Eki 6. Akrabalar 7. Şimdiki ZAMAN 8. Temel Sıfatlar 9. Belirli Geçmiş Zaman 10. Ev 11. Meslekler 12. Meslekler 2 13. Sayılar Kıyafetler https://prezi.com/view/tOWmW7wpExPsq8hw2Zvr/ ZAMAN  https://padlet.com/2ogretmen1kitap/zaman

Okumamı Atatürk Emretti/Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde

Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde Atatürk’ün emriyle çevrilmiş ve tüm eğitim camiasına önerdiği; öğrencilerin ve öğretmenlerin okumasını emrettiği bir kitaptır. Kitabın adından mülhem Beyaz Zambaklar Ülkesi : soğuk iklimi ve coğrafyasında bolca yetişen zambakları ile ünlü Finlandiya’dır . Finlandiya 19.yüzyıldaki İsveç ve Rus işgali sonrası geç kavuştuğu bağımsızlığına rağmen bugün öğretmenleri sayesinde eğitimin dünyadaki öncüsü ve refah seviyesi yüksek olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Finlandiya eğitim sistemi birçok ülkeye model ve -uygulanmasa dahi- Türk Eğitim sistemine de ilham olmuştur.   ''Tarih bazı milletlerin ve devletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ve milletlerin ilerleme ve yükselmesini yazmak için de parlak sayfalar açmaktadır.'' Bu kitapta; eğitim öncüsü Snelman’ın bir medeniyeti eğitimle, kültürle ve çalışmayla tüm Fin halkının müşterek katılımıyla nasıl inşa ettiğine ve Finlandiya’nın gerçek hikayesine şahitlik edece...

3 GÜNDE 500 SAYFA? - KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Okumak konusunda tembel olduğumu düşünürüm.Kitapçıların,sahafların,kütüphanelerin yalnızca ince belli kitaplarına uzanırdı elim hep şimdiye dek.Peki çoğu kitabı sonuna gelmeden bırakırken, üç günde beş yüz sayfayı nasıl okuyuverdim? Önceki yazılarımızda okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından ve bizim okumak için neler yaptığımızdan bahsetmiştik.Aslında okumak için temel gereksinim güdüleyici bir eser bulmaktır.Eğer şuana dek okumakla pek aranız yoksa sizi çağıran doğru kitaptan başla-ma-dığınızdandır. Küçükken İstanbul'da geçen yıllarımda şehrin sonu gelmez gürültüsü ve büyüleyici büyüklüğü hakkında düşünürdüm.Sokak,okul ve aile üçleminde herkes gibi karakter çizerdim kendime ergenliğimde. Şehir ve ben de büyümeye devam ettik.Düşünmeye hep devam ettim.Çoğu şeyi anlamlandıramazdım bazan. Sözün özü: Kafamda bir Tuhaflık vardı. Bir tavsiye üzeri elime aldığım Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık romanındaki Mevlut karakteri bugüne kadar kendimi aradığım karakterle...