Merhaba sevgili okurlarım , sizlere Rasim Özdenören'den bir kitap paylaşmak istiyorum . Yazarın bu kitabı denemelerinden oluşmakta 4 bölümden oluşuyor 70'li ve 80'li yılların başında yazmış olduğu denemelerin derlemesidir. Gayet sade ve anlaşılır bir dille müslümanlar için önem arz eden sorunlara ve sorulara değinmiştir.
Kitapta genel olarak durulan problemler ; Yazarımız Batılı ve Müslüman kafa yapısının ayrımını yapmaktadır çoğu yazısında .Çünkü batılı ve Müslüman kafa yapılarının dünyaya farklı pencerelerden baktığını söyler .
"Batı insanı islamı reddederken bilinçli bir tutum halindedir.Batılılaşmış insanın tutumu ise bir kör inanç halinde belirmektedir. Batılı neyi , niçin reddettiğinin bilincindedir. Batılılaşmış insan ise sadece anlamadığı için reddeder." ifadesini kullanır .
Aynı zamanda müslümanların karşısına çıkarılan problemlerin düzmece olduğundan hepsinin çıkar çatışması için birer oyun mahiyetinde olduğu ve bu oyunu ancak ve ancak birlik olup ve gerçekten müslümanca bir hayat sürerek galip gelebileceğimizden bahsetmektedir. Gerçekten de öyledir yazarımız öngörü sahibi müslümanca yaşamaya önem veren bir insan.
Günümüzde kendisine müslümanım diyenlerin çoğu çağın gözüyle islama bakarlar. Bilim diye verilen hadise yeni bir "din" olarak peşin dogmalarımızın arasına karıştırılınca , bu yeni doğmaların bile islamiyeti reddedemeyeceği görme hevesi çoğu müslümanın böyle bir bakış açısını benimsemesine yol açmıştır.Günümüz müslümanlarına kazandırılmak istenen yanlışlığın biri budur. Bu bakış açısının da gizlediği temel fikir şöyledir . Önemli olan bilimdir ve bilimin değerlendirilmesidir. Oysa müslüman , çağın gözüyle İslam'a bakmaz , islam'ın gözüyle çağa bakar.
Ve günümüzün temel sorunu olan ihtiyaç duymadığımız malları yine de yanımızda bulunsun diye almamızı kapitalist baskının dayatmalarına yenik düşmek olarak anlatıyor. Müslümanların bu kapitalist düzenden kurtulmasını ise " Bir lokma , bir hırka " telkini'nin işlevsel hale getirilmesi ile hayat bulacağını söyler .
Her kim olursak olalım okuyup anlayıp , bilmek gerek çünkü insan en çok bilmediğine düşmandır. .. 😊'
Yorumlar
Yorum Gönder