Ana içeriğe atla

ÇOCUKLARIN 'YAZAR DEDESİ ' MUZAFFER İZGÜ

'Baloncuyu da çok balonu olduğu için dünyanın en mutlu insanı sanırdım '

Belki bir çoğumuz bu satırlarla tanırız Yazar Dedemizi yani Muzaffer İzgüyü . Dün kaybettiğimiz usta edebiyatçıyı haftanın yazarı başlığında bugün ele almak istedim . Peki Muzaffer İzgü kimdir ? Biraz tanıyalım .

  29 Ekim 1933 Adana doğumlu olan İzgü yoksul bir çocukluk geçirmiştir. Öğrencilik yıllarında Adana'da garsonluk , bulaşıkçılık ve satıcılık yaparak ailesine destek olup geçimini sağlamaya çalışmıştır . İlkokulu Adana'da tamamlayan yazar Diyarbakır'da Öğretmen okuluna gitmiştir. Aydın'da 11 yıl ilkokul öğretmenliği yapmıştır.
  
  1978 yılında emekli olunca İzmir'e yerleşti ve ilk yazılarını yazmaya başladı. İlk yazıları Hüraydın Gazetesi'nde yayınladı.Küçük öykü ve röportajlarını derledi. Zamanla röportajlarının yanında tiyatro oyunu yazmaya yöneldi.
  Yaşamı boyunca Çocuk Edebiyatına hizmet ederek bir çok eser ortaya koymuştur.42 roman , 72 çocuk kitabıyla sürekli üreten , düşleyen yazar olarak kaleme geçmiştir.

Ülkemiz önemli bir değerini malesef kaybetti.En son hastaneye kaldırıldığında ; 'İyi değilim , çok yorgunum çocukların gözlerinden öpüyorum ' demişti. Onu tanıyan jenerasyon çocukları için özel , büyük bir yazardı. 





Benim de çocukken okuduğum öykülerinden bazıları ..

 'Muzaffer İzgü dünyaya geldi , okudu , düşler kurdu ve gitti' diyecekler arkamdan . Demişti yazar gerçektende öyle düşlediği öyküleriyle çocuklarda tebessüm bırakan yazarımız şimdi ardında onlarca düş bıraktı minnettarız ... Allah rahmet eylesin..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yabancılara Türkçe Öğretimi Etkinliklerim

WORDWALL Tanışma ŞİMDİKİ ZAMAN IYOR A1   Şimdiki Zaman RESİM&KELİME Gelecek Zaman EMİR KİPİ SINIFTAKİ NESNELER A1 Nesneler Genel   Renkler Sayılar Günler  Hâ l ekleri  BEDENİMİZİ TANIYALIM-DEMBA BA  KİŞİ ZAMİRLERİ   AYLAR MEVSİMLER A1.GENEL TEKRAR SAAT KAÇ? Meyveler Yer Edatları Yer Edatları 2 Yer Edatları (ALTINDA-ÜSTÜNDE-İÇİNDE) Meslekler Meslekler Resim Bulmaca Geniş Zaman Fiil& Resim Tüm kipler&şahıs ekiyle cümle kurma oyunu   Zamire uygun şahıs ekini bulma KAHOOT 1. TANIŞMA    Tanışma 2 2. Gelecek Zaman 3. İsim Cümleleri 4. Saat 5. İyelik Eki 6. Akrabalar 7. Şimdiki ZAMAN 8. Temel Sıfatlar 9. Belirli Geçmiş Zaman 10. Ev 11. Meslekler 12. Meslekler 2 13. Sayılar Kıyafetler https://prezi.com/view/tOWmW7wpExPsq8hw2Zvr/ ZAMAN  https://padlet.com/2ogretmen1kitap/zaman

Okumamı Atatürk Emretti/Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde

Beyaz Zambaklar Ülkesi’nde Atatürk’ün emriyle çevrilmiş ve tüm eğitim camiasına önerdiği; öğrencilerin ve öğretmenlerin okumasını emrettiği bir kitaptır. Kitabın adından mülhem Beyaz Zambaklar Ülkesi : soğuk iklimi ve coğrafyasında bolca yetişen zambakları ile ünlü Finlandiya’dır . Finlandiya 19.yüzyıldaki İsveç ve Rus işgali sonrası geç kavuştuğu bağımsızlığına rağmen bugün öğretmenleri sayesinde eğitimin dünyadaki öncüsü ve refah seviyesi yüksek olan ülkelerden biri haline gelmiştir. Finlandiya eğitim sistemi birçok ülkeye model ve -uygulanmasa dahi- Türk Eğitim sistemine de ilham olmuştur.   ''Tarih bazı milletlerin ve devletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ve milletlerin ilerleme ve yükselmesini yazmak için de parlak sayfalar açmaktadır.'' Bu kitapta; eğitim öncüsü Snelman’ın bir medeniyeti eğitimle, kültürle ve çalışmayla tüm Fin halkının müşterek katılımıyla nasıl inşa ettiğine ve Finlandiya’nın gerçek hikayesine şahitlik edece...

3 GÜNDE 500 SAYFA? - KAFAMDA BİR TUHAFLIK

Okumak konusunda tembel olduğumu düşünürüm.Kitapçıların,sahafların,kütüphanelerin yalnızca ince belli kitaplarına uzanırdı elim hep şimdiye dek.Peki çoğu kitabı sonuna gelmeden bırakırken, üç günde beş yüz sayfayı nasıl okuyuverdim? Önceki yazılarımızda okuma alışkanlığını kazanmanın yollarından ve bizim okumak için neler yaptığımızdan bahsetmiştik.Aslında okumak için temel gereksinim güdüleyici bir eser bulmaktır.Eğer şuana dek okumakla pek aranız yoksa sizi çağıran doğru kitaptan başla-ma-dığınızdandır. Küçükken İstanbul'da geçen yıllarımda şehrin sonu gelmez gürültüsü ve büyüleyici büyüklüğü hakkında düşünürdüm.Sokak,okul ve aile üçleminde herkes gibi karakter çizerdim kendime ergenliğimde. Şehir ve ben de büyümeye devam ettik.Düşünmeye hep devam ettim.Çoğu şeyi anlamlandıramazdım bazan. Sözün özü: Kafamda bir Tuhaflık vardı. Bir tavsiye üzeri elime aldığım Orhan Pamuk'un Kafamda Bir Tuhaflık romanındaki Mevlut karakteri bugüne kadar kendimi aradığım karakterle...