Postmodern roman örneklerinden değerli bir eser olan Hasan Ali Toptaş tarafından 1993 yılında yazılmış ''Gölgesizler'' isimli bu romanı inceleyeceğim. Romanın çok farklı bir şekilde kurgulanması , yazarımızın dili ve olay örgüsü gerçekten dikkate değer . Romanları genellikle anadolu çevresinde , köylerde geçen yazarımız Denizli'de doğup büyüdüğü için yaşamından yansımalar olduğunu düşünüyorum . Duygu yüklü ve oldukça sabır gerektiren bir kitap olduğunu düşünüyorum çünkü dili her ne kadar sade olsa da anlaşılması biraz güç oluyor.Aynı zamanda romanın bir filmi de varmış. Ben izlemedim ancak kitabı okuyup daha sonrasında filmini izleyenler çok beğeniyor tavsiye ederim .
Roman bizi iki farklı zaman ve iki farklı mekan karşılıyor. Biri şehirde diğeri ise ufak bir köyde geçiyor.Şehirde bir berber dükkanında başlayan olaylar günlük hayatından sıkılan berberin köye göç etmesiyle başlar. Köyde kendine bir berber dükkanı kiralar .Burada köy geçmişi temsil ediyor . Şehirde yaşayan bu insanların geçmişidir diyebiliriz . Romandaki iki farklı zaman dediğimiz nokta burada başlıyor zaten kahramanlar hem şimdiki zamanda şehirde , hem de geçmiş zamanda köyde yaşıyorlar . Okurken bu bağlantıyı anlamak oldukça güç .
Romanda sık sık ayna motifi yer alır . Bu motif , insanların ve dünyanın aynalara yansıyan görüntülerini ifade eder. Romanda geçen olaylar ve kişilerin gerçekte olmadığı bir kurgu olduğunu buradan anlayabilmekteyiz . Aynı şekilde romanın ismi de buna çağrışım yapıyor . Gölgesizler denilmesinin nedeni roman kişilerinin gerçek olmadığı gerçekte var olmayan kişilerin gölgeleri de olamaz elbette. Romanın bütününde de hep bir kaybolma yok oluş görülmekte zaten .Varlıkla yokluk arasında şekillenen bu kitap merkez ile taşra arasındaki farkı yaşanan olaylarla gözler önüne sermektedir. Yaşanan felaketler üzerine bireyin önemsiz olması vurgulanmaktadır.
Bu romandan çıkartabileceğimiz birçok ana fikir var diyebilirim . Romanın giriş kısmında diyalogları okuduğumuzda yazarın , romanın adını henüz koymadığını anlıyoruz . Hatta ilerleyen bölümlerde de berber dükkanının hiç olmadığını görüyoruz.Gerçekten Postmodern romanın en başarılı örneği . Bağlantılar , zıtlıklar oldukça kafa karıştırsa da okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum . Keyifli okumalar ...
Yorumlar
Yorum Gönder